Kristina Hansén: ”Kom hem med massa inspiration”

Vår medlem Kristina Hansén, reporter på Land Lantbruk, berättar om utmärkelsen Young Leader och deltagandet i IFAJ 2024 Switzerland i Interlaken i somras.

”Den 10-18 augusti var jag i Interlaken, Schweiz, för att först delta i ledarskapsutbildningen Young Leader’s program med nio andra jordbruksjournalister under 35 år och sedan i International Federation of Agricultural Journalists (IFAJs) årliga kongress.

De förväntningar jag hade inför veckan uppfylldes med råge och jag kom hem med massa inspiration, nya vänner och inte minst viktiga perspektiv på hur det är att vara jordbrukare i Schweiz. Alplandet som står utanför EU och där lantbrukarna har mycket makt både genom stor representation i parlamentet och starka intresseorganisationer. Men där även resten av samhället via direktdemokratins folkomröstningar har inflytande i hur jordbruket bedrivs. I höst ska schweizarna ta ställning i det så kallade biodiversitetsinitiavet, där ja-sidan kampanjar för att skydda mer mark i syfte att hejda förlusten av biologisk mångfald. För mig som politikreporter var det väldigt spännande att höra vad lantbrukarna vi mötte hade att säga om det och landets övriga jordbrukspolitik som karaktäriseras av höga subventioner men också tung administration. 

Gårdsbesöken, landskapsvyerna, samtalen och osten glömmer jag aldrig. Är glad att jag fick dela de upplevelserna med alla vänliga, kompetenta och inspirerande jordbruksjournalister från hela världen och ser fram emot att återförenas med dem på kommande kongresser!”

Gruyère ostproduktion.